Woontrend 2021 – Japandi!

‘Everything in life… has to have balance’ 

– Donna Karan, designer

Japanse esthetiek en scandinavisch design: Mix ‘em well en je krijgt een heel coole woontrend met een unieke kijk op wat je minimalisme zou kunnen noemen. 

Waar men in Japan op zoek gaat naar de schoonheid in de imperfectie, staat in het hoge noorden de ‘hygge’ centraal. Een nieuw soort minimalisme ontstaat dat gezelligheid en comfort perfect paart aan elegante zen.

Strakke lijnen in een eerder donker kleurenpallet in combinatie met de functionaliteit en algemene lichtheid van de Scandinavische stijl vormen de basis van Japandi. In deze stijl kies je voor enkele statement stukken, in plaats van voor een overvloed aan decoratie. Verlichting kan hier dus een belangrijke rol spelen: het scheppen van rust en eenheid of net de eye-catcher zijn!

Odoo - Voorbeeld 1 voor drie kolommen

Texturen

Odoo - Voorbeeld 2 voor drie kolommen

Kleuren

Basis: kleuren & materialen

Eén van de belangrijkste kenmerken van de Japandi-stijl is het gebruik van pure, natuurlijke en duurzame materialen. Hout en beton overheersen. Combinaties van het lichte blonde hout uit scandinavië en de warme diepe houtsoorten die Japan kenmerken zorgen voor een interessante mix. Rustiek terracotta en zelfs bamboe of rotan kunnen de perfecte toevoegingen zijn. 

Ook de kleuren hebben als basis een rustig, naturel palet. Denk vooral aan zand- en aardetinten, neutrale grijstinten en een warm wit om alles mooi samen te brengen. Japandi betekent aan de andere kant ook contrast. Zorg daarom voor kleurrijke details in rijke, diepe kleuren zoals terracotta, aubergine, zachtroos en smaragdgroen, indigo en zelfs zwart. 

Odoo tekst en afbeelding blok

Regel nr. 1… strakke lijnen domineren

Evenwijdigheid, lijnen die perfect naast elkaar lopen of elkaar onder de perfecte hoek kruisen. Dit Japanse lijnenspel combineer je met afgeronde, organische vormen en zachte, warme materialen.  Vaak gebruikt men lage meubelstukken die elkaar aanvullen en lijnen zetten én breken. 

Beide stijlen worden getypeerd door eenvoud. En in eenvoud ligt schoonheid. Dit zie je helemaal terug in het eerder praktisch ontworpen meubilair. Cleane lijnen, comfortabel. Strak. Simpel.

Odoo afbeelding en tekstblok

It’s all-in the details

Het is niet omdat deze stijl niet houdt van tierlantijnen, dat je niet mag decoreren. Het betekent wél dat je niet over the top mag gaan. Denk goed na over elk stuk dat je toevoegt aan je interieur. Kies  zaken uit die waardevol en duurzaam zijn. Verlies je niet in trendgevoelige details die je na enkele maanden weer beu bent. 

Dit geldt dus ook bij de keuze van je verlichting. In elk interieur is er plaats voor een eye-catcher en een hanglamp of vloerlamp zijn erg geschikt om een design statement te maken. 

Even kort samengevat… Onthoud: rust, balans, minimalisme, natuur, authenticiteit, strakke lijnen, organische vormen en contrast.

Minimalistisch? Ja. Saai? Zeker niet 😉