Welke lamp rockt jouw eetkamer?

‘Be original. Don’t be scared of being bold!’

– Ed Sheeran, singer-songwriter

Het eerste dat je moet weten wanneer je de verlichting gaat uitkiezen voor je eetkamer, is dat deze keuze een grote impact zal hebben op de uiteindelijke look van je interieur.

Voor de rest totaal no pressure 😉

Maar geen zorgen. We gidsen je er wel doorheen. Met onze tips & trics als leidraad kan het niet mislopen…

Fun & Function

Boven de eettafel ga je voor een echte eye-catcher… Een hanglamp, uitgekozen op maat van je tafel, als statement piece van de door jou uitgekozen stijl. Hier kan je je helemaal in laten gaan. Het resultaat hoeft niet discreet te zijn. Integendeel.

Maar je hanglamp moet niet alleen mooi zijn. Ze moet er ook voor zorgen dat je alles kan doen wat je normaal rond de eettafel doet. De sfeer en functie moet je kunnen aanpassen aan het moment: Van romantisch dineren, een gezellige apero met vrienden, over een bordspel tot de krant lezen of zelfs werken. 
Zorg ervoor dat je de hanglamp kan dimmen! Kies voor dimbare LED verlichting.

Size matters

Welke hanglamp is qua vorm en grootte nu perfect voor jouw eettafel?

Het is erg belangrijk dat de hanglamp niet alleen het midden, maar de hele tafel verlicht. Het aanhechtingspunt wordt meestal voorzien pal in het midden van de tafel.

Odoo - Voorbeeld 1 voor drie kolommen


Heb je een rechthoekige of ovale eettafel, ga dan zeker voor een pendel met verschillende fittingen in dezelfde vorm zodat het licht mooi van links naar rechts verdeeld wordt. Je kan ook meerdere hanglampen naast elkaar hangen om zo de afstand te overbruggen.

Odoo - Voorbeeld 2 voor drie kolommen


Boven een ronde of vierkante eettafel staat een lamp met een ronde plafondplaat prachtig. Dat mag een lamp zijn met één enkele fitting maar ook ronde lampen met verschillende lichtpunten kunnen perfect.

Odoo afbeelding en tekstblok

De diameter van de lamp mag maximum de helft van de diameter van de tafel zijn

 De hamvraag: Hoe hoog moet je hanglamp boven de tafel hangen? 

Als je 10 blogs leest, heb je 10 verschillende ‘ideale hoogtes’ voorgeschoteld gekregen. Het is dan ook geen exacte wetenschap…

De ideale hoogte voor jouw gezin is afhankelijk van jullie eigen grootte. En dan meer bepaald van de grootste van de bende… Wanneer die rechtstaat, zou de onderzijde van de lamp ongeveer op zijn (of haar) ooghoogte moeten zijn. Als iedereen dan gaat zitten, zal niemand last hebben van het schijnsel van licht in de ogen of zal de lamp niet in het gezichtsveld van één van de tafelgasten hangen.

Odoo afbeelding en tekstblok

Maak niet de fout om de lamp té hoog te hangen. Het is belangrijk voor sfeer en functie dat de lamp connectie met de eettafel blijft behouden. Kies voor een hanglamp die je zélf in hoogte kan aanpassen zodat je steeds de perfecte setting kan creëren. Check daarom zeker onze Noury - collectie (bovenstaande foto) 


De hulptroepen

Omdat de eetkamer meestal een grote ruimte is en vaak overloopt in keuken en/of leefruimte gaat je hanglamp ondersteuning nodig hebben om de klus te klaren. 

Odoo - Voorbeeld 2 voor drie kolommen


Sfeer breng je, aanvullend op de gekozen showstopper boven je eettafel, door een goedgekozen tafel en/of vloerlamp toe te voegen aan het spel. Deze moeten niet hetzelfde zijn, want we houden van contrast, maar liggen wel in dezelfde lijn. Tafellamp Unami is een prachtexemplaar dat matcht in elke stijl omwille van zijn eigentijdse klasse en tijdloos design.

Odoo - Voorbeeld 2 voor drie kolommen


Om de basis te coveren heb je plafondlampen of spots en wandlampen nodig. Deze zorgen voor een algemene, gelijkmatige verdeling van licht over de ganse ruimte. Vergelijk het met een theater: voor de show begint, staat de basisverlichting aan zodat je eenvoudig de weg naar je stoel vindt. Onze Nuo-collectie in zwart en wit kan je door je ganse interieur gebruiken. Zo creëer je eenheid en rust.

Rest jou niets meer dan met deze tips op zoek te gaan naar dé perfecte hanglamp voor boven jouw eettafel. Veel shopplezier!