WAT IS KLEURTEMPERATUUR?

‘Remember, color is not just color, but mood, temperature and structure’

-  Van Day Truex – ontwerper

Bij het uitkiezen van nieuwe verlichting is het super belangrijk rekening te houden met de  kleurtemperatuur (Kelvin).      
De lichtkleur die je kiest zal namelijk de hele sfeer van de ruimte bepalen.

Denk daarom goed na over waar de verlichting komt te hangen. Welk doel wil je bereiken? Welke functie moet de verlichting uitoefenen? 

Odoo - Voorbeeld 1 voor drie kolommen


Wil je een  gezellige, intieme sfeer  creëren? Denk aan een avondje tafelen met je vrienden, lekker cozy Netflixen onder een dekentje, of een romantische tête à tête op restaurant… Ga dan voor warme kleurtemperaturen. Temperaturen van 2000 K tot 3000 K zijn 'warme kleuren' herkenbaar  aan de aangename gelige gloed die ze uitstralen. Hoe lager de waarde Kelvin, hoe warmer de geler het licht.

Odoo - Voorbeeld 2 voor drie kolommen


Wil je focus, energie en helderheid? Dan zal je eerder naar koude kleuren grijpen.  Koude kleuren verhogen het concentratievermogen en geven een   e nergieboost. Daarom dat deze eerder gebruikt worden op de werkvloer en bijvoorbeeld in scholen. Temperaturen van 3300K tot 5300K hebben een frisse eerder witte tint en noemen we 'koude kleuren'. 

Odoo - Voorbeeld 3 voor drie kolommen


Temperaturen vanaf 5300 K noemen we ‘daglicht’. Deze kleuren hebben een blauwe tint en heb je alleen nodig op plaatsen waar geen enkel detail mag  ontbreken. Denk hierbij aan precisiewerk, labo's ed. Deze kleurtemperatuur hoort dus niet  echt thuis in je interieur ;)    

WAT MET LED VERLICHTING?

In het verleden werd LED verlichting als ‘kil’ of ‘te fel’ afgeschreven. Dit is echter  fake news!
LED verlichting heeft geen eigen specifieke kleurtemperatuur. LED verlichting komt in alle vormen en maten. Je hoeft dus niet in te boeten op sfeer en gezelligheid bij je keuze voor LED verlichting. 

Odoo - Voorbeeld 1 voor drie kolommen

        Vloerlamp Leah met de Globe Spiral LED's - Industrial statement piece

Odoo - Voorbeeld 1 voor drie kolommen

        Hanglamp Flo met de Edison Spiral LED lampen - Industrial chique

De keuze van Atmooz: Voor een sfeervol en gezellig interieur raden wij lichtbronnen aan die een waarde hebben tussen de 2500 en 2700 K. Om je een vergelijkingskader te geven: een gewone gloei -of halogeenlamp wordt het best benaderd door een LED lamp met een waarde van 2700 K. Onze Globe en Edison spiral LED lichtbronnen hebben een kleurtemperatuur van 2700 K en door de bijzondere rookgrijze kleur van het glas zorgen we ervoor dat de warme lichtkleur, die je ook duidelijk ziet in de spiraalvormige gloeidraad, geen té gelig licht verspreidt. The best of both worlds in één lamp:  Stijlvol cool én warm & gezellig.