Eigenzinnig Mid-century modern

‘The same way that Mid-century modern was in the 50’s, I want to be as a human being. New, different. Challenging the old. Function over frivolity. Clean living. Clean lines.

– Jamie Lee Curtis, actress

De periode na Wereldoorlog II bruiste van mogelijkheden wat ervoor zorgde dat mensen boven zichzelf uitstegen. Vanuit dat enthousiasme en scheppingsdrang ontstond de Mid-century modern – stroming. Vele iconische designers vonden hun stem en schreeuwden het uit! Chanel, Christian Dior, Charles & Ray Eames, Knoll, … om er maar enkelen te noemen. Geen wonder dat we tot op vandaag inspiratie putten uit deze fascinerende stijl!

Odoo - Voorbeeld 1 voor drie kolommen

Texturen

Odoo - Voorbeeld 2 voor drie kolommen

Kleuren

Basis: kleuren & materialen

Een Mid-century modern - interieur herken je aan haar zuivere lijnen, zachte organische vormen en de liefde voor verschillende, soms contrasterende, materialen. 

Net dát materiaalgebruik maakte de designs zo nieuw, zo vooruitstrevend. De mix van traditionele materialen, zoals daar zijn notenhout en leder, en minder voor de hand liggende materialen zoals metaal, glas en zelfs vinyl en plexiglass zorgde voor een heel nieuwe wind door designland.

Het overall Mid-century interieur vertrekt graag vanuit lichte en warme tinten zoals beige, bruin en en natuurtinten. Als accent mag je in deze stijl wat verder gaan. Denk donkergroen, warmroest en zalmroze, parelgrijs en last but not least… black & gold. 

Let wel: De vergelijking met Retro wordt soms snel gemaakt maar toch onderscheidt het zich omdat felle vlakken en kunststoffen vermeden worden.

Odoo afbeelding en tekstblok

Waar oud nieuw ontmoet

Haal de Mid-century modern vibe binnen in jouw interieur maar voel je niet verplicht om een perfecte kopie te gaan maken. Er zijn verschillende manieren om dit te doen.

Zo kan je je bijvoorbeeld laten inspireren door, laat ons zeggen een bepaalde coup de foudre. Ga voor dat ene vintage stuk dat je hart in overdrive brengt… Is het de iconische Vitra lounge chair van Charles Eames? Ga ervoor, al is het niet goedkoop (maar wel altijd een goede investering 😉), en bouw je interieur errond op. Zoals de stijl voorschrijft, hoef je niet slaafs te volgen maar vermijd te veel patronen en blijf binnen een kleurbereik, zeker voor hout.

Je kan ook beginnen met een cleane basis. Vertrek vanuit een neutraal kleurenpalet en kies voor een klassiek en tijdloos parket van notelaar of honingkleurige eik. Helemaal in-style is daarbij het typerende visgraat of kwadratisch patroon. Voeg accenten in edgy zwart en warme roest -en zalmroze toe en maak zo subtiel de link met trends van vandaag. Met deze werkwijze creëer je de perfecte basis om je design stukken te laten shinen. 

Maak het af!

Gedurfde verlichting is een ander onmisbaar accessoire om je huis te katapulteren naar dit artistieke tijdperk.

Kijk naar een modern huis uit het midden van deze eeuw en je zal zeker oogverblindende moderne wonderen aan de plafonds zien bungelen of strakke bijzettafels oplichten. Unieke hanglampen en armaturen zijn niet alleen functioneel, het is eveneens een vorm van kunst. 

Odoo - Voorbeeld 1 voor drie kolommen

Schoolvoorbeeld: hanglamp Camau

Groots. Feestelijk elegant. Helder & shiny. A touch of gold. Hanglamp Camau is de eye-catcher die je zoekt voor jouw Mid-century modern interieur!

Odoo - Voorbeeld 2 voor drie kolommen

Mad man chique met tafellamp Eden

Dit interieur komt rechtstreeks uit de iconische serie die Mid-century ademt! Kunst. Design seats. En een statement lamp!

Odoo - Voorbeeld 3 voor drie kolommen

Thika puts the modern in Mid-century

Velvet. Diepe warme groentinten. En dan vloerlamp Thika in antique brass, met strakke lijnen en een vintage lichtbron. Perfect match!

Klaar voor je Mid-century modern interieur? Ga dan voor die grote liefde! ❤