Hoe kies je de juiste lichtbron?

“In the right light, at the right time, everything is extraordinary.”

– Aaron Rose

Je mag de mooiste, meest originele, designlamp hebben uitgekozen…  toch staat of valt alles met de keuze van de lichtbron. Om de juiste sfeer te creëren, zonder met je ogen te pieren een boek te lezen of zonder zonnebril je groenten te kunnen snijden, heb je de juiste lichtbron nodig. 

Vertrek vanuit de vorm van de gekozen lamp:

Heeft je lamp een open of transparante vorm? Dan is de lichtbron dus zichtbaar en ga je voor een trendy exemplaar met mooie glaskleur en filamenten. Hier bepaalt de keuze van de lichtbron de uiteindelijke look van het armatuur. 

Uiteraard zou Atmooz Atmooz niet zijn als niet voor elk armatuur dé perfecte lichtbron werd voorzien: 

Odoo - Voorbeeld 2 voor drie kolommen

De organinsche shape van de cognackleurige Segula Floatings zorgt voor hippe gezelligheid en stijl.

Odoo - Voorbeeld 3 voor drie kolommen

Ga full on industrial met onze eigen Globe & Edison spiral LED's

Odoo - Voorbeeld 3 voor drie kolommen

Trend allert! de nieuwste trend in verlichting: de 'vintage cool' witte globes

Bij een opengewerkte lampenkap zoals bijvoorbeeld onze Zita, kan je door de keuze van de lichtbron beïnvloeden of het schaduwpatroon duidelijk of juist minder duidelijk wordt weergegeven op de omgeving. Wanneer het licht gelijkmatig wordt afgegeven van een grotere oppervlakte zoals bij de LED filamentlampen Globe en Edison, krijg je zachtere schaduwen. Komt het licht van een kleiner, meer geconcentreerd punt, zoals bij een halogeenlamp, dan krijg je scherpere meer aanwezige schaduwpatronen.

Beauty ànd brains

Waar de look bepaald wordt door het armatuur en de gekozen lichtbron, gaan we pas de juiste sfeer kunnen scheppen als we ook rekening houden met de meer technische eigenschappen van de lichtbron. 

Lichtsterkte (Lumen)

Hoeveel Lumen je nodig hebt, is afhankelijk van verschillende factoren. Hou rekening met de grootte en vorm van de kamer, de hoogte van de plafonds en de functie die de lamp moet vervullen. Daarnaast spelen invallend daglicht en de kleuren van de omgeving ook een belangrijke rol.

Als je hier meer over wil weten, lees dan onze blog Watt about Lumen

Odoo afbeelding en tekstblok

Lichtkleur (Kelvin) 

Met lichtkleur wordt bedoeld de kleurtemperatuur die aangeeft of een lichtbron kouder (witter) of warmer (geler) licht geeft. De waarde wordt aangegeven in Kelvin. Hoe lager het getal, hoe warmer het licht. De lichtkleur die jij prefereert, is een puur persoonlijke keuze!

Ik geef je hier even kort mee aan wat je je mag verwachten… Als je er alles over wil weten klik dan verder naar de blog: ‘10 voor sfeer! Wat is kleurtemperatuur?’

Temperaturen van 2000 K tot 3000 K zijn 'warme kleuren' herkenbaar  aan de aangename gelige gloed die ze uitstralen. Ideaal om sfeer te scheppen.

Temperaturen van 3300 K tot 5300 K hebben een frisse eerder witte tint en noemen we 'koude kleuren'. Ideaal voor je thuiswerkplek of wasruimte.

Temperaturen vanaf 5300 K noemen we ‘daglicht’. Niet zo geschikt voor een huiselijke omgeving dus 😉

Duurzaamheid (LED)

In tegenstelling tot andere lichtbronnen verbruikt LED verlichting veel minder stroom. Dit kan oplopen tot 80 à 90 % in vergelijking met een gloei -of halogeenlamp. Dat is niet alleen heel fijn voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. 

Daarnaast gaat LED verlichting veel langer mee dan zijn traditionele voorgangers. Zo wordt de afvalberg kleiner en moeten we minder energie verbruiken om onze lampen te recycleren. Wij kiezen bij Atmooz dan ook resoluut voor LED in al zijn vormen: Ontdek hier alle voordelen van LED

Als je al deze punten meeneemt bij de keuze van je lichtbron, kan het niet mislopen! Go & set the mood!